Hoe schrijf je vacatures voor generaties Y en Z?

Hoe schrijf je vacatures voor generaties Y en Z?


  • april 30, 2019
  • lore
  • Generatie Management

Er bestaan veel verschillende soorten vacatures, met allemaal bijhorende richtlijnen om ze op te stellen. Toch merken we dat bedrijven het steeds vaker moeilijk hebben bij het opstellen van vacatures. En al zeker als ze gericht zijn aan de ‘nieuwe’ generaties, generatie Y en generatie Z. Wat willen generatie Y en Z bij het zoeken naar een job? Waar liggen hun verwachtingen en hoe moeten we hier als bedrijf op inspelen?

Generatie Y en Z

Generatie Y omvat alle mensen die geboren zijn tussen 1980 en 2001. Zij worden ook wel millennials genoemd. Generatie Z, daarentegen, zijn geboren na 2000. Om deze generatie te definiëren wordt ook vaak de term digital natives gebruikt.

De scheidingslijn tussen deze twee generaties is ongelofelijk klein. Zowel generatie Y als generatie Z zijn zeer digitaal actief. Ze maken gebruik van sociale mediakanalen om te communiceren en zijn van alles direct op de hoogte. Bij gevolg is deze generatie sneller afgeleid en dus best kan je ze best bereiken met korte, maar krachtige boodschappen. Bovendien betekent het voor recruiters dat zij anders te werk moeten gaan. De ‘nieuwe’ generatie is veel minder actief op de traditionele jobkanalen ten opzichte van generatie X (1962-1985), die je bijna in overvloed vindt op sites zoals VDAB en Stepstone.

Wat zijn de verwachtingen van generatie Y en Z?

Millennials en digital natives zijn vooral gefocust op het gemakkelijk vinden van een job. Zij gaan vacatures online zoeken of maken zichzelf vindbaar voor bedrijven en recruiters. Bij dit laatste spelen vooral sociale media als LinkedIn een grote rol, hoewel ook Facebook in opmars is.

Wat deze generatie precies zoekt in een job is niet te veralgemenen. Persoonlijke voorkeuren verschillen nog altijd. Toch is er een patroon dat steeds terugkomt:

 

Hoe stel je een vacature op voor millennials & digital natives?

Eerst en vooral is het belangrijk om naar de zaken te kijken wat millennials en digital natives belangrijk vinden en dit toe te passen op jouw vacature. Bovendien is het aangeraden om de informatie van je vacature kort en bondig houden, maar geef wel net genoeg informatie zodat ze geprikkeld en nieuwsgierig zijn om te willen solliciteren op jouw vacature.

Een gulden middenweg wordt vaak gevonden in het gebruik van tussenkoppen bij een vacature. Hierdoor geef je een mooi overzicht van wat er allemaal besproken wordt en kan de lezer focussen op de zaken die hem/haar interesseren.

Handige tussenkoppen:

  1. Wie zijn wij
  2. Welke competenties worden verwacht
  3. Wat hebben we in de aanbieding

Als je de vacature gaat delen op sociale media, gebruik dan een zeer korte, maar krachtige zin die aanzet tot het lezen van de vacature op jouw site. Schrijf hier zeker niet de hele vacature uit, die verdwijnt toch in de massa berichten en informatie.

Gebruik je creativiteit

Een nieuwe generatie, een nieuwe uitdaging. Hoe onderscheidt je jouw vacature(s) van alle andere vacatures? Je kan bijvoorbeeld experimenteren met video-vacatures. Via iMovie kan je gemakkelijk en snel een interactief filmpje maken van jouw vacature. Bekijk het als een marketingstunt.

Verder kan je op sociale media ook gebruik maken van emoji’s. Maak een bericht met emoji’s en laat je fans gokken welke vacature je hebt openstaan. Hierdoor creëer je interactie op je sociale media en wordt je anders saaie vacature regelmatig bekeken!

 

De juiste medewerkers vinden is en blijft een uitdaging en zeker als je millennials en digital natives wil aantrekken. Recruiters zullen steeds op een creatieve manier aan de slag moeten gaan.

Heb je hulp nodig met het vinden van het juiste profiel? Onze HR Services Officers helpen je met plezier bij het vinden van de juiste match!

Hoe hou je toptalent aan boord? Employer branding!