Hoe hou je een toptalent aan boord?

Hoe hou je een toptalent aan boord?


  • maart 26, 2019
  • lore
  • HR, Talent Management

Beloftevolle medewerkers worden vaak als toptalent of “high potential” bestempeld. Omdat de Belgische arbeidsmarkt op volle kracht draait, is het belangrijk voor werkgevers om na te denken over hoe de beste professionals op de markt aan te trekken en hen aan boord te houden.

Op zoek naar persoonlijke groei

Er is een enorm cultuurverschil met 30 jaar geleden. Gedreven werknemers blijven niet meer hun hele loopbaan trouw aan één werkgever, maar durven makkelijker veranderen. High potentials zijn altijd op zoek naar nieuwe kansen, nieuwe uitdagingen of opportuniteiten om bij te leren. Als jouw organisatie hen dit niet kan bieden, zullen ze dit ergens anders proberen vinden. Als bedrijf moet je dus zeer duidelijk maken wat de high potential kan verwachten: hoe zal jij hem/haar helpen groeien?

De belangrijkste reden die werknemers aangeven als reden voor hun ontslag, is een gebrek aan carrièremogelijkheden. Door samen aan hun carrière te bouwen, motiveer je werknemers om in zichzelf én in je bedrijf te blijven investeren. Net zoals Netflix je films en series naar jouw smaak voorstelt, is een gepersonaliseerd opleidingsprogramma aanbieden een echte aanrader. Uit onderzoek blijkt dat engagement van werknemers voortkomt uit voldoening halen uit hun werk, trots zijn op hun werkgever en hun waargenomen impact op het bedrijf.

“Employees who believe that management is concerned about them as a whole person — not just as employees — are more productive, more satisfied, more fulfilled. Satisfied employees mean satisfied customers, which leads to profitability.” – Anne Mulcahy, Xerox

6 tips om talent aan boord te houden

Het online platform, Everwise, raadt aan de focus te leggen op de volgende 6 aspecten om de getalenteerden in je bedrijf geëngageerd te houden:

Wees transparant

Deel regelmatig de intenties van het bedrijf om het engagement te vergroten. Je medewerkers zullen je eerlijkheid op prijs stellen en zich trots voelen om mee hun schouders te zetten onder je project.

Investeer in goede relaties opbouwen

Ondersteun het uitbouwen van relaties over de verschillende teams en departementen heen. Door kennis en ervaring te delen breiden ze hun intern netwerk uit. Dit kan later van pas kan komen bij een uitdagende opdracht.

Bied ontwikkelingskansen aan

Voor high potentials is het belangrijk om zich zowel persoonlijk als professioneel te blijven ontwikkelen. Zij willen hun talenten investeren in een bedrijf dat hun carrière vooruit helpt, en waarin ze hun vaardigheden steeds kunnen blijven verbeteren.

Benadruk het belang van persoonlijke ontwikkeling

Help je medewerkers bij het identificeren van hun sterktes en verbeterpunten. Ondersteun hen in het zoeken naar skills die belangrijk zijn maar die zij nog niet voldoende beheersen. Zo hebben technische profielen bijvoorbeeld vaker nood aan het verder ontwikkelen van soft skills. Bied hen daarnaast perspectief op mogelijke carrières binnen je bedrijf, zo hou je hen gemotiveerd ergens naartoe te werken.

Maak regelmatig tijd voor feedback

Neem de tijd om samen te zitten en een moment in te lassen van wederzijdse feedback. Het is het ideale moment om af te toetsen hoe geëngageerd je medewerker echt is. Stap af van één jaarlijks evaluatiegesprek en zet je vaker samen voor een gesprek. Je zal sneller positieve impact zien en korter op de bal kunnen spelen.

Meet je resultaten

Stel naast kwalitatieve ook kwantitatieve criteria op. Zo toets je makkelijk af welke vooruitgang er geboekt wordt en of je high potential aan je verwachtingen voldoet.

Wil je al van bij de start zeker zijn van iemands potentieel? Focus dan op de waarden die de kandidaat met je bedrijfscultuur deelt. Als die goed zitten, is de kans dat de kandidaat goed presteert hoger. Hetzelfde geldt voor de kans dat de kandidaat je bedrijf trouw blijft.

Ben jij op zoek naar de ideale kandidaat? Onze consultants helpen je hier graag bij!