Als werkgever heb je twee mogelijkheden:
- Ofwel focus je op de werkpunten van je medewerkers, en probeer je deze door trainingen en opleidingen te verbeteren. Het uitgangspunt is dan de organisatie zelf. Top down wordt beslist wat de nodige technische en gedragscompetenties zijn voor een functie. Van daaruit zoek je dan naar de kandidaat die het best aansluit bij die omschrijving of je leidt medewerkers op (competentiemanagement).
- Ofwel ga je uit van de sterktes en talenten van je medewerkers. Je doel is dan om deze te stimuleren en verder te ontwikkelen. Het uitgangspunt van je onderneming is dan het individu. Je gaat op zoek naar een kandidaat wiens talenten het beste binnen jouw organisatie passen of de talenten waaraan je organisatie nood heeft (talent management).
Enkele voordelen van talent management zijn:
- Meer betrokkenheid
- Minder verloop
- Productievere medewerkers
- Aantrekking van meer talenten
Ook al zijn dit prachtige voordelen, is het voor ondernemingen nog steeds moeilijk om echt in te zetten op talent management.
Bedrijfscultuur
Als je wil dat de talentontwikkeling in jouw organisatie ook echt in zijn opzet slaagt, is het belangrijk dat je bedrijfscultuur dit toelaat. Talenten moeten zich ook effectief kunnen ontwikkelen binnen jouw bedrijf. Er moet genoeg ruimte voor zijn en iedereen, van leidinggevende tot medewerker, moet deze cultuur omarmen.
Uitgaan van sterktes
Talent management focust zich dus op het ontdekken en ontwikkelen van de talenten van medewerkers en niet op het verbeteren van hun werkpunten. De nadruk leggen op de verbeterpunten van je medewerkers brengt namelijk een negatieve sfeer met zich mee.
Iedereen heeft talenten. Als je hierop focust binnen je onderneming, en ruimte laat voor stimulatie en ontwikkeling van deze talenten, creëer je de beste versie van je medewerkers. Te horen krijgen waarin je goed bent en deze sterktes ook mogen inzetten, werkt motiverend en bemoedigend voor alle medewerkers.
Opleidingen voorzien
Om de talenten van je medewerkers te blijven ontwikkelen, voorzie je best regelmatig en voldoende opleidingen. Ga in overleg me je medewerker op zoek naar trainingen of opleidingen die zijn/haar talenten stimuleren. Probeer ook te luisteren naar eventueel andere interesses of sterktes die jouw medewerker én organisatie kunnen doen groeien.
Zowel je bedrijf als medewerkers ervaren de voordelen van deze trainingen. Medewerkers willen zich blijven ontwikkelen. Ze zullen dan ook langer bij een bedrijf blijven en zich meer betrokken voelen, als er wordt ingespeeld op hun talenten en de verdere ontwikkelingen daarvan. Ook zal deze ontwikkeling van je medewerker zichtbaar zijn in de resultaten van je onderneming.
Feedback
Een cruciaal onderdeel van talent management is het geven en krijgen van feedback. Je kan de competenties en talenten van je medewerkers enkel in kaart brengen als je regelmatig met je medewerkers in gesprek gaat. Om een compleet beeld te hebben, verzamel je best ook feedback van collega’s.
Onze 6 onmisbare tips voor het evalueren van je medewerkers, lees je hier.
Doorvoeren in je HR-beleid
Om een succesvol talent management te ontwikkelen, is het aangeraden je HR-beleid zo te organiseren dat je een duidelijk overzicht hebt op de verschillende talenten binnen je bedrijf.
- Welke medewerker beschikt over welk talent?
- Hoe verloopt de ontwikkeling van je medewerkers?
- Welke opleidingen werden al gevolgd en welke staan nog gepland?
- Welke talenten ontbreken nog in je onderneming?
Xtra nieuws
Wat na een mindere evaluatie?
[ba_dual_button btn_alignment="right" btn_a_text="Vacatures" btn_a_link="/vacatures" btn_b_text="Contact" btn_b_link="/contact" button_gap="20px" _builder_version="4.19.3" _module_preset="default" custom_btn_a="on" btn_a_text_size="15px" btn_a_text_color="#FFFFFF"...
Blijf Xtra op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang meer informatie over vacatures, tips & zoveel meer.